3 Eylül 2011 Cumartesi

31 Aylık çocuk gelişimi

2011-09-20 07.41.52
''Annecim bak bu sensin'' diyerek bana küçük elleriyle verdiği bir annenin gözünde paha biçilemez bir eser..:)

Ressam mı, Müzisyen mi??


My Woman - Kaybedenler Kulübü
Daha henüz 1 yaşındayken yapması için ısrar ettiğiniz bir şeyi 31 aylıkken yapmaması için israr ediyor olabilirsiniz?  Hep aynı t-shirtü giymek isteyebilir. Ya da sabah kalktığı kıyafetlerle bir günü geçirmek onu mutlu ediyor olabilir. Belki de odasındaki ayıcığın hep aynı yerde durması gerekiyordur. Doğumdan itibaren bir rutin kavramı içinde büyüyen çocuk etrafında her şeyin istediği düzende devam etmesi  için savaş dahi çıkarabilir. Bu şekilde hem kendini ifade ediyor, hem de istikrardaki güvenin tadını çıkartıyordur. Ona, neden sabahları üstünü değiştirmesi gerektiğini sakin; ama kararlı bir dille anlatın. Umarız yarın aynı sorunu yaşamayacaksınız.

Gelişen Zaman Kavramı

3 yaşına yaklaşan bir çocuk için zaman kavramı yavaş yavaş oluşmaya başlar. 2 saat sonra dediğinizde ,’’sonra’’ yı anlar;  ama 2 saat onun için 38 gün gibi bir ifadedir. Yani sürenin uzunluğu veya kısalığı onun için net değildir henüz. 2 gün sonra yapacağınız bir ziyaret için’’yatacağız, kalkacağız, yatacağız, kalkacağız’’ gibi bir zaman tanımı oluşturabilirsiniz. Bebek tam olarak anlayamasa da böyle bir tanımlama onun hoşuna gidecektir.Ve yıllarca kullanabileceğiniz bir zaman biriminiz olur böylece…

Çocuk ve Hafıza :

 31 aylık bir çocuk nesneleri ve kavramları kafasında soyut olarak canlandırabilir.Zaman kavramının yerleşmeye başlamasıyla bazı şeyleri hatırlama yetisinin aynı zamana rastlaması tesadüf değildir. Dondurmacıda sütlü mü yoksa çikolatalı mı dondurma mı diye sorduğunuzda daha önce tecrübe ettiği tatları hatırlayacaktır. Çocuğun oyunlarında konsantrasyon artmıştır.3 yaşına yaklaşan bir kız çocuğu bir bebeğine bakıp, bir oyuncak mutfakla ilgilenip, bir de kitabına bakmaz. Önce  bebeğini yatırır. Üstünü örter ve ona iyi geceler diler. Sonra onu uyandırır ve gününe devam eder. Bu yap-inan oyunlarıyla çocuklar yaşamak istediklerini veya istemediklerini dışa vurarak rahatlarlar.

Çocuk ve Sanat :

 Bu yaşlardaki bir çocuk bir müzisyenden çok bir ressamı anımsatır. Eline kalem alınca bolca çizim yapar. Düz,eğri veya anlamsız şekiller..Bırakın çizsin, belki de henüz anlatamadıklarını kağıda döküyordur. Şayet siz oğlunuzu daha çok bir müzisyene benzetiyorsanız, ileride toplum ondan şu cümleyi duyabilir: ’’Ben kendimi bildim bileli şarkılar söylerdim’’!! Çocuğunuzu, ritmin uyum gücünden mahrum bırakmayın. Açın radyoyu ve ‘’minik dansçınızın’’ yaptıklarını izleyin. Bazı favori şarkı sözleri ağzından dökülürse onu kocaman kucaklayın.

Etiket Kullanmayın :

31 Aylık bir çocuğa yönelik olarak ‘’Utangaç, yaramaz veya huysuz ‘’ gibi etiketler kullanmamaya çalışın. Çocuk, bu kelimeleri söylerken bulunduğunuz vücut dilini anlayabilir. Kendi kişiliğine yönelik böylesine bir algılama onun benlik gelişimine olumsuz yansıyacaktır. Bu tür karakter  özelliği taşıyan bir bebeğiniz varsa onun gereksinimlerini düşünerek hareket edin. Utangaç bir çocuğu 10 çocuğun arasına bırakıp lider özellikler göstermesini beklemeyin. Onu sosyal hayata ‘’ısınma hareketleriyle’’ hazırlayın. Karakterlerimizle doğarız; ama çevresel etki bu karakterleri değiştirebilir. Bunu unutmayın.

Kazanmasını Sağlayın :

 Kendine güven sağlaması için 31 Aylık Çocuğa hayatı üzerinde karar alma yetkisi olduğunu gösterin. Her iki cevabın da sizi tatmin edeceği sorular sorun ona. Ucu açık sorular sormayın. Çünkü ucu açık sorulara verilen cevaplar %90 oranında ‘’hayır ‘’ olacaktır. Örneğin,’’bugün Ayşe’lere gideli mi’’ soru tipi yerine ‘’Yoğurt mu istersin, peynir mi’’gibi bir soru sorabilirsiniz.

Bilgi Hapı:
Thomas Edison lambayı icat ederken  binlerce deney yapmış ve hepsinde yanılmıştı. (Tam bir yıl boyunca) Kendisine daha sonra bu yanılan deneyleri sorulduğunda gülümsedi ve
’’Onlar başarısızlık değildi, sadece bir şeyin nasıl çalışmayacağını öğrenmek için birer fırsattı’’
dedi. ’’Minik kaşifinizin’’ başarısızlıklarını kesinlikle küçümsemeyin. Ona saygı gösterin ve özgüvenini her zaman destekleyin. Toplumumuz çocukları çok seviyor; ama saygıda biraz sorunumuz var. Onun da hakları olduğuna ve bir kişiliği olduğuna inanmalıyız. Umarız, bizim toplumumuz da bir gün çok büyük bir mucit çıkartacak. Thomas Edison’un tam 1000 adet patentli icadı var ve 1879 yılında Newyork sokakları onun lambalarıyla aydınlatıldı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

GÜNLÜĞÜMDEN

1.ay (2) 11.ay (3) 12.ay (2) 13.ay (3) 14.ay (4) 15.ay (13) 16.ay (11) 17.ay (9) 18.ay (4) 19.ay (2) 2.ay (3) 2.yaş (8) 20.ay (8) 21.ay (5) 24.ay (2) 28.ay (3) 30.ay (3) 31.ay (3) 34.ay (4) 5.ay (4) 6.ay (4) Avcılar (3) Avcılar Parkında (3) Bayram Tatili (2) Beslenme (3) Bozcaada (2) Çim çim çimenlik (1) Çirkinmm (1) Çizgi Yazar (15) Çocuk Çocuğu Severmiş (1) Çocuk Yogası (4) Daha Yukarılara (2) defne su (22) Derya Doğuş Aşk (6) Derya Doğuş Düğün (2) DİŞLİ BEBEK (2) Doğumgünü (7) Doğuş ve Defne Su ile oyun hali (2) Duru (2) Eyeliner nasıl çekilir (1) Fethiye (5) Feyza (1) GEZENTİ (46) Gezmelik Antalya Tatili (4) Güneş-Kum (16) Her Fırsatta Havuz (5) Hoşgeldin Buse Bebek (3) İlgiden bıkan köpek (2) ilkleri (37) KAHKAHA (2) Kankiler (32) Kaynaktan (36) Kervansaray Lara (4) Kitap Kurdu (4) köy'DE (40) Lara (7) Limak Lara (4) Makyaj (3) Meraklı Minik (1) Mikrafona Konuş (1) Mina (4) Mina'nın Yeni Yaşı (1) Minamm (1) mini disco (2) Mini İzleyecekmiş (1) mp3 (37) Mutfak (7) Mutlu Yıllar (1) Müzik Keyfi (1) Nil (1) nil ile idil havuz sefası (1) Nil Sözlüğü (3) Nil'in Doğuşu (1) Nil'in Saçları (1) Numaracı (1) Oyalama taktikleri (2) Oyalama Taktikleri-2 (1) Oyuncak Fuarı (1) oyuncu (37) Özel Güneş Anaokulu'nda bir gün.. (2) parti kızı (39) Renkli Bloklarıyla Oynuyor (1) Saç düzleştiricisi ile bukle yapmak (1) Sağlık (15) Saklı Bahçe (2) Saklıkent (1) Saklıkent'in Soğuk Suyunda (1) Salıncakta Uçur Beni (1) Sapanca (2) Sarp (4) Serin Sarp (4) Sezonu Açtık (1) Son Emişlerimiz (1) Son Güneş (1) Su kuşu (6) Su'yu Tattı (1) Sukuşu Plajda (2) Süslü (2) Tacıda var (1) Tubi'nin Doğumgünü (1) Tuğba (4) Tuvalet Eğitimi (3) Tuvalet Eğitimi Gereç (1) Tuvalet Eğitimi Son (1) Tuvalet Eğitimine Başlıyoruuzz (1) Tüm Yaz Defne Su (1) TV saati (1) Unutkanlığa son verecek bitkiler (1) Utimm (2) Utku kolik (4) Uyku (2) Ümit Evlenirken (1) Vakvaklar (1) video (37) Yağız Sarp (1) Yağız Sarp Buluşma (1) Yalıköy (1) Yap(boz) (2) Yay Burcu (1) Yeni bir yıl (2) Yeni bir yıl sevdikleriyle (1) Yıldız Parkı (1)