9 Aralık 2011 Cuma

36-48 aylık çocuk gelişimi

2011-12-06 08.20.37

       Bu yaşta fiziksel gelişim 3 yaştaki gibi devam etmektedir. Çocuklar artık çok hareketlenmiştir. Sürekli hareketli oyunlar oynamak ister. Onları yavaşlatmaya çalışmaktansa çevreyi tehlikesiz şekilde düzenlemek çocuğun gelişimi için de aranızdaki ilişki içinde daha sağlıklı olacaktır. Yapılan gözlemler sonucu günümüz çocuklarının çoğunda kaba motor alanda (vücut dengesi) yeterli gelişmenin yakalanamadığı görülmüştür. Çocuğun bu alandaki gelişiminin de desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklardan bu dönemin sonunda yardımsız giyinme özelliğini kazanmış olmaları beklenir. Çocuğunuza bu özelliği destekleyecek şekilde yaklaşmanız faydalı olacaktır.
Çocuklar bu döneme kadar paralel oyun oynarlar. Yani karşılıklı oturarak aynı oyuncaklarla oynarlar; fakat her çocuk kendi dünyasındadır. Oyundaki bu özellik yerini arkadaşla oynamaya bırakır. Çocuklar artık birbirleri ile oyun kurmaya ve oynamaya başlarlar. Çocukların büyük bir kısmı en sevdiği arkadaşlarını seçerler. Bu özellik dönemin sonlarına doğru daha belirgin şekilde görülebilir.
Bu yaşta çocukların dil gelişimi hızlı bir gelişme gösterir. Çeşitli kelimelerle uzun cümleler kurabilirler. Bazen dil bilgisi kurallarında hatalar olsa da gayet akıcı ve anlaşılır konuşabilirler. Uzun hikâyeler anlatmaktan hoşlanırlar. Bu dönemde çocuğunuzu dinlemek için zaman oluşturmanız gerekecektir.
Çocuklar bu yaşta hayal dünyaları oldukça geniştir. Konuşabilme yetilerinin geliştiği bu dönemde çok fazla hikaye anlatırlar. Bu hikayelerin çoğu hayal ürünüdür; ancak çocuklar bu yaşta gerçek ve hayali hala tam ayırt edemezler. O yüzden hayali hikayeleri de gerçek gibi anlatırlar. Özellikle çevrelerinde onlara yakın olan kişiler ile ilgili çoğu hayali ürün olan olayları anlatırlar. Bir gün çocuğunuz size kreş öğretmeninin ona vurduğunu ya da onu aç bıraktığını söylerse, önce bunun hayal ürünü olma ihtimalini düşünmeyi unutmayın.
Bu yaş döneminde çocuklar karşı cinsten ebeveynine tutkundur. Kız çocukları babaya, erkek çocukları anneye tutkundur. Çocuklar anne ve babalarını birbirlerinden kıskanırlar. Yan yana oturmalarını istemezler. Tutkun olduğu ebeveyninin yanında sürekli kendileri olmak ister. Diğer ebeveyni uzaklaştırma çabaları gösterir. Bu durum erkek çocuklarında ödip komleksi, kız çocuklarında elektra kompleksi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde çocuğun karşı ebeveyne yakın durma isteği engellenmemelidir. Bu kompleks 5 yaşın sonlarına doğru çözülmektedir ve her çocuk kendi cinsiyeti ile özdeşleşmeye başlamaktadır. Bu noktada çocuğun kendi cinsiyetinden olan ebeveyni ile daha fazla vakit geçirmesi çocuğun kendi cinsiyeti ile sağlıklı bir şekilde özdeşleşmesini sağlayacaktır.

 PSİKOMOTOR ALANPsikomotor alan çocuğun büyük ve küçük kas gelişimine yönelik alandır.Kol kasları ,bacak ,ayak kasları,el ve parmak kaslarını içine alır.Bu alanda 36-48 aylık çocukların gösterdiği gelişim özellikleri şunlardır:
* Çember etrafında döner.
* Yuvarlanmakta olan topa tekme atar.
* Atılan topu yakalar.
* Yerden zıplatılan topu yakalar.
* Hareket halindeki büyük bir topu ayağı ile durdurur.
* Parmak ucunda yürür.
* Ritme uygun dans eder.
* Plastik çivi tahtasına çivi takar söker.
* Yuvarlak çizer.
* Verilen basit şekilleri makasla keser.
* Oyun hamuru gibi yumuşak malzemeleri kullanarak değişik şekiller oluşturur.
* Çeşitli malzemelerle baskı yapar.
* Sıvıları bir kaptan başka bir kaba boşaltır.

SOSYAL – DUYGUSAL GELİŞİM Sosyal - duygusal alan çocuğun içinde bulunduğu çevreye uyumuna yönelik alandır.Çocuğun sosyal uyumu çevreyle iletişimini ve duygusal özelliklerini içine alır.Bu alanda 36 -48 aylık çocukların gösterdiği gelişim özellikleri şunlardır:
* Kendisi ile ilgili sorulan sorulara uygun cevaplar verir.
* Grup oyunlarına katılır.
* Sırasını bekler.
* “lütfen!” “teşekkür ederim” gibi nezaket sözcükleri kullanır.
* Duygularını ifade eder.

DİL GELİŞİMİ
Dil alanı çocuğun konuşmasını kendini doğru ve düzgün bir şekilde ifade etmesini kapsayan bir alandır.Çocuğun kelimeleri doğru telaffuz etmesini,konuşmalarının anlamlı ve akıcı olmasını, duygularını sözel olarak ifade etmesini , Türkçe’yi düzgün ve dil bilgisi kurallarına uygun olarak konuşmasını içine alır..Bu alanda 36-48 aylık çocukların gösterdiği gelişim özellikleri şunlardır:
* Kendi kendine şarkı şiir tekerleme söyler.
* Yaptığı günlük işlerle ilgili olarak sorulan sorulara cevap verir.
* Konuşmalarında sıfatları kullanır.
* Konuşmalarında kişi zamirlerini kullanır.
* Konuşmalarında yer bildiren ifadeleri kullanır.
* Konuşmalarında çoğul eklerini kullanır.
* Neden, nasıl, kim gibi sorular sorar.
* İki olayı oluş sırasına göre anlatır.
* Duygularını sözel olarak ifade eder.

BİLİŞSEL GELİŞİM
Bilişsel alan çocuğun zihinsel gelişimini kapsayan bir alandır. Çocuğun kavramları , sayıları ,renkleri,öğrenmesini kendinin ve başkalarının farkında olmasını , problem çözmesini ve analitik düşünmesini ayrıca deneylerle“ yaparak yaşayarak “öğrenmesini içine alır.Bu alanda 36-48 aylık çocukların gösterdiği gelişim özellikleri şunlardır:
* “büyük - küçük az – çok, açık – kapalı, uzun – kısa” kavramlarını ayırt eder.
* 1’den 10’a kadar sayar.
* Birebir eşleştirme yapar.
* Üç küple köprü yapar.
* 1’den 10’ a kadar olan nesneler içinde istenen sayıdaki nesne yada nesneleri gösterir.
* Eksik insan resmini kol ve bacak çizerek tamamlar.
* Üç parçalı bul yapı tamamlar.
* Renkleri tanır ve eşleştirir.
* Resmini gördüğü nesneyi tanımlar.
* Diz dil boyun kol parmak gibi beden parçalarını gösterir.
* Cinsiyetini ayırt eder.

ÖZBAKIM BECERİLERİ
Özbakım alanı çocuğun kişisel bakımını kapsayan bir alandır.çocuğun kendi kendine yemek yemesi kendi kendine temizliğini yapıp,kıyafetlerini kendi başına giymesi kısacası kendi kendine yetmesini içine alır.Bu alanda 36 – 48 aylık çocukların gösterdiği gelişim özellikleri şunlardır:
* Kendi kendine yemek yer.
* Düğmesiz ve bağsız giysileri yardımsız giyer.
* Giysilerin önünü ve arkasını ayırt eder.
* Gereksinim duyduğunda bağımsız olarak tuvalete gider.
* Burnunu mendille siler.
* Kendine ait eşyaları toplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

GÜNLÜĞÜMDEN

1.ay (2) 11.ay (3) 12.ay (2) 13.ay (3) 14.ay (4) 15.ay (13) 16.ay (11) 17.ay (9) 18.ay (4) 19.ay (2) 2.ay (3) 2.yaş (8) 20.ay (8) 21.ay (5) 24.ay (2) 28.ay (3) 30.ay (3) 31.ay (3) 34.ay (4) 5.ay (4) 6.ay (4) Avcılar (3) Avcılar Parkında (3) Bayram Tatili (2) Beslenme (3) Bozcaada (2) Çim çim çimenlik (1) Çirkinmm (1) Çizgi Yazar (15) Çocuk Çocuğu Severmiş (1) Çocuk Yogası (4) Daha Yukarılara (2) defne su (22) Derya Doğuş Aşk (6) Derya Doğuş Düğün (2) DİŞLİ BEBEK (2) Doğumgünü (7) Doğuş ve Defne Su ile oyun hali (2) Duru (2) Eyeliner nasıl çekilir (1) Fethiye (5) Feyza (1) GEZENTİ (46) Gezmelik Antalya Tatili (4) Güneş-Kum (16) Her Fırsatta Havuz (5) Hoşgeldin Buse Bebek (3) İlgiden bıkan köpek (2) ilkleri (37) KAHKAHA (2) Kankiler (32) Kaynaktan (36) Kervansaray Lara (4) Kitap Kurdu (4) köy'DE (40) Lara (7) Limak Lara (4) Makyaj (3) Meraklı Minik (1) Mikrafona Konuş (1) Mina (4) Mina'nın Yeni Yaşı (1) Minamm (1) mini disco (2) Mini İzleyecekmiş (1) mp3 (37) Mutfak (7) Mutlu Yıllar (1) Müzik Keyfi (1) Nil (1) nil ile idil havuz sefası (1) Nil Sözlüğü (3) Nil'in Doğuşu (1) Nil'in Saçları (1) Numaracı (1) Oyalama taktikleri (2) Oyalama Taktikleri-2 (1) Oyuncak Fuarı (1) oyuncu (37) Özel Güneş Anaokulu'nda bir gün.. (2) parti kızı (39) Renkli Bloklarıyla Oynuyor (1) Saç düzleştiricisi ile bukle yapmak (1) Sağlık (15) Saklı Bahçe (2) Saklıkent (1) Saklıkent'in Soğuk Suyunda (1) Salıncakta Uçur Beni (1) Sapanca (2) Sarp (4) Serin Sarp (4) Sezonu Açtık (1) Son Emişlerimiz (1) Son Güneş (1) Su kuşu (6) Su'yu Tattı (1) Sukuşu Plajda (2) Süslü (2) Tacıda var (1) Tubi'nin Doğumgünü (1) Tuğba (4) Tuvalet Eğitimi (3) Tuvalet Eğitimi Gereç (1) Tuvalet Eğitimi Son (1) Tuvalet Eğitimine Başlıyoruuzz (1) Tüm Yaz Defne Su (1) TV saati (1) Unutkanlığa son verecek bitkiler (1) Utimm (2) Utku kolik (4) Uyku (2) Ümit Evlenirken (1) Vakvaklar (1) video (37) Yağız Sarp (1) Yağız Sarp Buluşma (1) Yalıköy (1) Yap(boz) (2) Yay Burcu (1) Yeni bir yıl (2) Yeni bir yıl sevdikleriyle (1) Yıldız Parkı (1)